MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel

PLAYING: 37-Week pregnant: Development and diet

Add this post to favorites

Minggu ke-37 kehamilan: Perkembangan dan diet

Si manja anda cenderung untuk menghalakan kepalanya ke bawah, lengannya bersilang, dan kaki terlipat di dada kerana tidak banyak ruang untuknya bergerak. Dia sememangnya tak sabar-sabar untuk keluar! Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

PERKEMBANGAN MINGGU KE-37

Hello, apa khabar? Macam mana persediaan anda menjelang hari yang penuh bermakna?

Dengan beberapa minggu lagi, anda tentunya berasa teruja dan bimbang. Semua bakal ibu mengalami perasaan yang sama! Tapi, cuba rileks supaya anda boleh melahirkan dalam keadaan yang tenang. Terus lakukan senaman santai dan latihan pernafasan biasa anda. Jika anda rasa ada berlaku kontraksi, lihat jam tangan anda dengan tenang, berbaring dan berehat, tarik nafas dalam-dalam dan kerap. Kontraksi akan reda. Apabila ia kembali, lihat jam tangan anda semula. Jika ia dijarakkan lebih daripada 20 minit antaranya, belum masanya untuk anda melahirkan (secara umum, jika kontraksi dijarakkan 5 hingga 10 minit antaranya, dan jika air ketuban anda pecah, maka sudah tiba masanya untuk anda ke hospital). Bayangkan betapa dekatnya anda untuk menjadi seorang ibu? Atau, jika ini bukan yang pertama, perasaannya tetap sama kan?

Si kecil dalam kandungan anda kini lebih besar. Dengan kekurangan ruang, anda akan mendapati pergerakannya tidak begitu kuat seperti dahulu. Namun, dia terus menendang, siku atau menggerakkan kepalanya. Bulu lanugo yang sebelum ini meliputi tubuh si manja kini sudah hampir hilang, manakala lilin verniks menjadi sedikit tebal. Sabar, dia bersiap sedia untuk bertemu dengan anda tidak lama lagi!

PEMAKANAN

Anda mungkin pernah mendengar bahawa semasa kehamilan, wanita memerlukan lebih banyak protein daripada sebelum mereka hamil. Jika anda memulakan kehamilan anda pada berat badan yang sihat, protein anda perlu meningkat dari kira-kira 50g kepada kira-kira 70g sehari. Protein tambahan 20g tidaklah sebanyak mana. Dengan mengambil makanan yang kaya protein dari makanan biasa, anda mungkin telah menepati keperluannya. Tambahan 60g daging, ikan, atau ayam menyediakan kira-kira 15g protein. Sebiji telur membekalkan kira-kira 7g protein, dan 30g keju atau 240ml gelas susu masing-masing mengandungi 7-8g protien. Semua sumber protein ini mengandungi asid amino penting yang anda dan anak anda yang semakin membesar. Sama seperti mana-mana nutrien yang mempunyai kalori, jika anda mengambil protein lebih daripada yang diperlukan, ia boleh menyebabkan penambahan berat badan.

TIP

Pernahkah anda rasa agak ragu-ragu untuk pasangan anda berada di bilik bersalin bersama anda? Jika anda tidak pasti, maka mungkin anda boleh memikirkan beberapa perkara sebelum memutuskannya. Adakah anda berasa lebih selamat apabila pasangan anda berada di sisi anda? Atau adakah anda lebih yakin bila berada bersamanya? Mungkin inginkan kawan yang baik di sisi anda, seseorang yang sudah berpenglaman menjadi ibu. Berbincanglah secara terbuka kepada pasangan anda tentang detik yang perlu anda lalui. Kemudian buat keputusan bersama. Cuba elakkan tekanan pada diri anda atau pasangan anda. Ini akan membuatkan anda lebih gembira dan bersedia untuk melahirkan cahayamata anda!

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.