Feed icon
Trimester 3

MINGGU DEMI MINGGU

Masa begitu pantas berlalu! Detik yang anda nanti-nanti akan tiba. Jangan stres, dalam trimester ketiga dan terakhir ini iaitu minggu 27 hingga 40 anda seharusnya ceria kerana tidak lama lagi anda akan dapat menatap wajah si manja anda! Bacalah tentang bagaimana anda perlu bersedia untuk menghadapi momen yang begitu bermakna ini.

icon
minggu demi minggu
27-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-27 kehamilan: Perkembangan dan diet

Buah hati kecil anda masih dalam proses perkembangan. Tetapi pada hari ini, ukurannya lebih daripada 30cm panjang, cukup besar kalau dibaringkan di lengan anda.

28-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-28 kehamilan: Perkembangan dan diet

Si manja anda kini sekitar 35cm panjang dari kepala ke kaki dan beratnya kira-kira 1.3 kilo, satu pertiga daripada berat kelahirannya. Kakinya berukuran hampir 6cm - ya, memang kecil!

29-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-29 kehamilan: Perkembangan dan diet

Anda semakin hampir ke garisan penamat - anda akan melahirkan anak kira-kira sepuluh minggu daripada sekarang! Si manja anda masih berkembang dengan pantas, malah matanya terbuka luas sekarang.

30-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-30 kehamilan: Perkembangan dan diet

Setiap hari, si manja anda terus berkembang, bersiap sedia untuk melihat dunia hanya dalam tempoh kurang daripada 10 minggu. Adakah masa berlalu dengan cepat atau terlalu perlahan bagi anda?

31-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-31 kehamilan: Perkembangan dan diet

Menjelang hari yang dinantikan, si manja anda tidak lama lagi akan bergerak ke kedudukan di mana dia akan dilahirkan. Pandainya dia! Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

32-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-32 kehamilan: Perkembangan dan diet

Si kecil anda masih berkembang semasa anda menuju ke pusingan akhir, tetapi kebanyakannya menyempurnakan apa yang perlu. Dia bersedia untuk bertemu dengan anda!

33-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-33 kehamilan: Perkembangan dan diet

Enam minggu. Itulah tempoh sebelum anda dapat bertemu dengan insan kecil yang menghuni rahim anda. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya minggu ini.

34-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-34 kehamilan: Perkembangan dan diet

Perkembangan berlaku sedikit perlahan di dalam kandungan anda. Ini kerana semuanya semakin hampir untuk ‘dilancarkan’! Si manja anda kini sekitar 45cm panjang dan beratnya lebih daripada 2kg.

35-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-35 kehamilan: Perkembangan dan diet

Dalam tempoh lebih kurang sebulan, anda akan dianugerahkan dengan cahaya mata yang membawa sinar bahagia dalam hidup anda.

36-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-36 kehamilan: Perkembangan dan diet

Mulai sekarang sehingga detik kelahirannya, si manja anda akan terus berkembang. Dia kini sudah berukuran 45cm panjang dan beratnya kira-kira 2.9kg! Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

37-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-37 kehamilan: Perkembangan dan diet

Si manja anda cenderung untuk menghalakan kepalanya ke bawah, lengannya bersilang, dan kaki terlipat di dada kerana tidak banyak ruang untuknya bergerak.

38-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-38 kehamilan: Perkembangan dan diet

Dua minggu lagi! Ya, memang benar, si manja anda akan membuat ‘penampilan’ pertamanya tidak lama lagi. Semuanya telah sempurna, hanya menunggu harinya saja!

39-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-39 kehamilan: Perkembangan dan diet

Anda mungkin telah merasakan beberapa kontraksi dan tertanya-tanya adakah sudah tiba masanya. Jangan bimbang, anda tidak akan terlepas tanda-tanda awal untuk bersalin!

40-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-40 kehamilan: Perkembangan dan diet

Masa yang dinanti-nantikan telah tiba! Tapi jika yang anda nantikan belum lagi muncul, tunggulah dalam beberapa hari lagi. Akhirnya anda kini bergelar ibu!