Feed icon
Trimester 2

MINGGU DEMI MINGGU

Dalam trimester ini anda mungkin telah biasa dan selesa dengan kehamilan anda. Kini sudah tiba masanya untuk memberi tumpuan kepada si manja anda. Bacalah tentang minggu 13 hingga 26 dan ketahui apa yang perlu anda lakukan untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan si manja yang sihat.

icon
minggu demi minggu
13-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-13 kehamilan: Perkembangan dan diet

Permulaan trimester kedua bermakna bermulanya pelbagai perkembangan baru dalam kandungan anda. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

14-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-14 kehamilan: Perkembangan dan diet

Saiz si kecil anda kini lebih kurang sebesar buah limau gedang (grapefruit)! Sudahkah anda merasa dia bergerak atau menendang?

15-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-15 kehamilan: Perkembangan dan diet

Si kecil di dalam kandungan anda terus berkembang dan minggu ini dia mula mendapatkan deria rasanya. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

16-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-16 kehamilan: Perkembangan dan diet

Kalaulah anda dapat lihat perkembangan si manja di dalam kandungan, anda mungkin akan lihat dia menghisap ibu jarinya! Dia akhirnya berjaya membawa ke mulutnya.

17-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-17 kehamilan: Perkembangan dan diet

Berat si manja anda kini lebih daripada 200g dan makin kelihatan lebih seperti manusia "sebenar" setiap hari. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

18-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-17 kehamilan: Perkembangan dan diet

Banyak perkembangan yang berlaku dalam minggu 18, dari sel-sel saraf yang makin berganda hinggalah permulaan cap jari. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

19-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-19 kehamilan: Perkembangan dan diet

Berat si manja dalam kandungan anda kini antara 300 dan 400 gram – lebih kurang sama berat dengan sebiji buah mangga harum manis. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

20-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-20 kehamilan: Perkembangan dan diet

Banyak perkembangan yang berlaku di kandungan minggu yang mungkin buat anda rasa ingin tidur sejenak selepas membacanya! Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

21-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-21 kehamilan: Perkembangan dan diet

Walaupun berat janin kini sekitar setengah kilo, si kecil anda masih mempunyai banyak ruang di dalam rahim anda. Dia suka ‘bermain’ di dalamnya apabila tidak tidur!

22-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-22 kehamilan: Perkembangan dan diet

Kalaulah anda boleh melihat di dalam, anda mungkin dapat lihat betapa comelnya si manja anda menghisap ibu jarinya. Inilah cara alam semula jadi untuk persediaan menyusu setelah lahir.

23-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-23 kehamilan: Perkembangan dan diet

Kaki si manja anda kini antara 4.5 hingga 5cm panjang, dan beratnya lebih daripada 700g. Anda ada lebih kurang 16 minggu lagi untuk ‘berjumpa’ dengannya!

24-Weeks Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-24 kehamilan: Perkembangan dan diet

Anda boleh rasa si manja anda bertindak balas terhadap bunyi bising dan anda dah membelainya? Kebanyakan wanita mengadu ini berlaku menjelang akhir trimester kedua.

25-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-25 kehamilan: Perkembangan dan diet

Dua minggu lagi akan berakhir trimester kedua. Anda sudah bersedia untuk menuju ke garisan penamat? Baca lebih lanjut bagaimana untuk melancarkannya.

26-Week Pregnant: Development and Diet
Kehamilan

Minggu ke-26 kehamilan: Perkembangan dan diet

Sudah tiba masanya untuk ucapkan ‘sayonara’ kepada minggu terakhir trimester kedua anda. Si manja anda akan membuka matanya buat kali pertama pada ketika ini!