MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel
Add this post to favorites

Senaman Kehamilan Membantu Anda Kekal Cergas

Kehamilan tidak bermakna anda perlu melekat di katil atau sofa sahaja. Senaman yang kerap memberikan pelbagai faedahuntuk badan kita, termasuk mengekalkan tubuh badan sihat fsn mengurangkan komplikasi seperti sakit pinggang belakang.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

Kehamilan tidak bermakna anda perlu melekat di katil atau sofa sahaja. Senaman yang kerap memberikan pelbagai faedahuntuk badan kita, termasuk mengekalkan tubuh badan sihat fsn mengurangkan komplikasi seperti sakit pinggang belakang. Anda mungkin bimbang tentang keselamatan anak anda; Walau bagaimanapun, terdapat beberapa senaman kehamilan yang boleh anda lakukan dengan selamat sambil kekal cergas.


Latihan Kardiovaskular

 

Senaman kardiovaskular atau senaman aerobik dapat meningkatkan fungsi hati anda dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Ketika hamil, ideanya adalah memastikan impak yang rendah untuk mengelakkan kecederaan. Salah satu bentuk senaman kardiovaskular yang paling asas adalah berjalan. Berbeza dengan berlari, ia memberikan impak yang rendah; apa yang anda perlukan adalah sepasang kasut yang baik dan mungkin pasangan anda sebagai teman. Jika anda dapati ia sukar, anda boleh cuba berkawat serta merta. Joging adalah cara yang baik untuk membina ketahanan; bagaimanapun, mulakan pada kadar yang perlahan dengan laluan lebih pendek jika anda masih baru dan kurangkan sesi berlari di trimester ketiga. Jika anda mencari senaman-senaman berimpak rendah dan mudah, berenang adalah pilihan yang terbaik. Berenang membina beberapa otot besar, memberi manfaat kepada kesihatan kardiovaskular anda dan tidak memberi impak pada badan anda selain berlari.


Senaman Fleksibiliti

 

Sebagai sebahagian daripada senaman kehamilan anda, latihan fleksibiliti juga boleh dilakukan. Yoga tidak memudaratkan sendi-sendi tetapi membuatkan anda sentiasa fleksibel. Regangan selepas bersenam akan membantu mengekalkan badan anda mudah lentur dan mengelakkan ketegangan dan kecederaan otot.


Bila Untuk Mengelakkan Senaman

 

Namun ada masanya anda tidak perlulah bersenam. Jika anda mempunyai masalah jantung seperti tekanan darah tinggi pulmonari, asma teruk atau kelahiran pramatang, ia adalah berbahaya untuk bersenam. Anda harus berjumpa dengan pakar penjagaan kesihatan anda untuk mendapatkan nasihat jika anda mempunyai keadaan yang boleh membuatkan senaman berbahaya kepada anda dan anak anda. Ingat juga bahawa anda bersenam untuk kekal cergas dan tidak kehilangan berat badan semasa hamil. Elakkan membebankan badan anda dengan senaman berat atau sukan lasak.

Kadang-kala, membebankan badan anda terlalu banyak atau mempunyai senaman kehamilan berimpak tinggi boleh membawa kepada komplikasi berbahaya yang tertentu. Anda perlu berhenti dan menghubungi pakar penjagaan kesihatan jika anda mengalami tanda-tanda termasuk berasa pitam atau pening, pendarahan faraj, sakit dada, pengecutan atau kelahiran pramatang. Jika anda berasa sangat tidak selesa dalam apa-apa cara atau mengesyaki komplikasi atau kecederaan, anda perlulah menghubungi pakar penjagaan kesihatan anda.

Ini tidak seharusnya menghalang anda daripada bersenam; senaman ringan masih boleh memberikan faedah kepada anda dalam pelbagai cara. Relaks dan cari senaman-senaman berimpak rendah. Ingat juga untuk menyokong badan anda dengan pemakanan yang betul. Asid folik, kalsium dan probiotik; ini adalah beberapa nutrien yang baik untuk dimiliki semasa hamil. Nestlé MOM mengandungi semua nutrien ini dan banyak lagi! Pastikan anda mempunyai makanan yang berkhasiat dengan Nestlé MOM. Tebus sampel percuma di sini.

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.