MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel
Add this post to favorites

Minggu ke-35 kehamilan: Perkembangan dan diet

Dalam tempoh lebih kurang sebulan, anda akan dianugerahkan dengan cahaya mata yang membawa sinar bahagia dalam hidup anda. Sebelum itu, masih banyak lagi proses akhir yang perlu disempurnakan di dalam kandungan anda. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

PERKEMBANGAN MINGGU KE-35

Hi semua, apa khabar? Teruskan bersama kalendar kehamilan minggu demi minggu kami!

Dari sehari ke sehari, anda mungkin dapat bernafas dengan lebih lancar dan jika anda mengalami ketidakhadaman sebelum ini, ia seolah-olah bertambah baik. Apa yang terjadi? Mudah saja: anak anda melakukan apa yang perlu dilakukannya. Dia telah bergerak ke bawah ke dalam pelvis anda, memberikan paru-paru dan perut anda lebih banyak ruang. Dalam beberapa minggu terakhir kehamilan anda, anda mungkin merasakan bahawa tubuh anda mula bersedia untuk melahirkan cahaya mata anda.

Paru-paru anak anda semakin bersedia, dan bukan sahaja untuk menangis selepas lahir! Garis permukaan dalaman hujung alveoli bronkialnya semakin meningkat untuk memastikan fleksibiliti dan menghalangnya daripada rebah. Pertukaran cecair antara anda dan uri berterusan. Ini akan membantu mengekalkan kandungan cecair amnion, yang terkandung dalam apa yang dipanggil kancah amnion. Apabila si manja anda berada di ambang kelahiran, kadang-kadang ia akan pecah - ‘pecah air ketuban’ - ini tandanya anda perlu segera ke hospital!

PEMAKANAN

Walaupun makanan dari semua kumpulan makanan (daging, atau makanan protein, buah-buahan, sayur-sayuran, tenusu, bijirin) membekalkan anda dan anak anda dengan nutrien dan kalori yang diperlukan, terdapat satu lagi kumpulan makanan yang patut diberi perhatian: kumpulan lemak. Ya; terdapat keperluan untuk beberapa lemak dalam diet, terutamanya lemak Omega-3. Terdapat sebab bahawa beberapa jenis Omega-3 dipanggil 'asid lemak penting" kerana ia sememangnya penting. Tubuh kita tidak boleh mensintesiskannya. Anda mungkin pernah mendengar tentang ALA (asid alfa-linoleik) sebagai lemak penting yang terdapat dalam makanan tumbuhan seperti kacang dan bijian. Satu lagi jenis Omega-3 adalah DHA (asid dokosaheksaenoik), ditemui terutamanya di dalam ikan. Ia berfungsi dalam membina sel membran, khususnya, otak. Ia juga membantu mengawal aliran maklumat antara sel, terutamanya neuron, ia adalah penting untuk fungsi imun biasa. Secara kolektif, anda akan menemui asid lemak Omega-3 penting ini dalam minyak bijirin dan canola, walnut dan minyak walnut, gandum, dan ikan berlemak seperti salmon. Apabila anda makan makanan ini, asid lemak yang sihat disampaikan kepada si manja anda, memberikan manfaat kepada anda berdua.

TIPS

Menjelang berakhirnya kehamilan, sesetengah wanita tertanya-tanya adakah mereka akan dapat menyusukan anak. Ketahuilah bahawa penjagaan kanak-kanak adalah perkara yang paling semula jadi di dunia. Si manja anda sudah tahu apa yang perlu dilakukan, setelah belajar menghisap semasa di dalam rahim. Jika anda menghadapi kesukaran untuk memulakannya, terdapat banyak bantuan di sekeliling anda. Selain itu, susu ibu adalah ‘anugerah’ terbaik yang boleh anda berikan kepada anak anda, keajaiban sebenar semula jadi. Lebih-lebih lagi, susu anda akan menyesuaikan secara automatik dengan keperluan anak anda. Pada permulaannya, susu agak cair dan berair untuk menghilangkan dahaga si manja. Kemudian ia menjadi lebih pekat dan kaya untuk memenuhi selera anak anda. Jika anak anda mempunyai selera makan yang lebih besar, tubuh anda akan cepat menyesuaikan dan menghasilkan lebih banyak susu. Menakjubkan!

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.