MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel
Add this post to favorites

Minggu ke-8 kehamilan: Perkembangan dan diet

Bersaiz seperti telur puyuh, si manja anda kini berukuran kira-kira 30mm panjang. Ketahui lebih lanjut tentangnya minggu ini.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

PERKEMBANGAN MINGGU KE-8

Hi, bertemu lagi bakal ibu semua!

Kini kandungan berusia sekitar minggu 8 bahawa anda mungkin mula dapat melihat perubahan pada potongan badan anda. Sesetengah wanita mungkin kehilangan sedikit berat badan manakala yang lain sudah mula bertambah. Kehamilan sering menunjukkan ‘kejuatan’ awal. Anda menimbang berat badan anda tapi tiada perubahan pada berat badan anda, walaupun sedang hamil? Cadangan penambahan berat badan semasa trimester pertama hanyalah kira-kira 0.5 - 2.0kg. Jika anda memulakan kehamilan anda pada berat badan yang sihat, anda tidak perlu mengambil kalori tambahan kepada diet anda semasa trimester pertama. Cadangan penambahan berat badan adalah berdasarkan ketinggian dan berat badan anda sebelum anda hamil.

Anak anda semakin menunjukkan sifat seorang manusia! Jari kaki dan jari kakinya terbentuk sepenuhnya dan dia mula menggerakkan anggota badannya dengan sendiri. Usus kecilnya masih berkembang - ia akan mencapai 2.75 meter semasa dilahirkan nanti. Cukup mengagumkan bagi seseorang yang begitu kecil, dan saluran genitourinarinya juga sedang berkembang. Bagi jantina anak anda, walaupun ia sudah ditentukan secara genetik, ia masih belum boleh dilihat lagi. Pada akhir minggu kelapan, jantung dan sistem vaskular si kecil akan terbentuk. Ketika anda membuat ujian ultrasound seterusnya, dengupan jantungnya seharusnya boleh didengar, berdenyut pada kadar yang mengagumkan 160 bpm (denyutan seminit)!

PEMAKANAN

Kita minum duluuuu! Anda harus meminum banyak air semasa hamil. Ia adalah komponen penting dalam darah anda, di mana kandungannya telah meningkat dengan ketara sejak awal kehamilan anda untuk memastikan anda mampu menyalurkan pemakanan yang diperlukan untuk anak anda. Oleh itu, adalah penting untuk mengelakkan berlakunya dehidrasi sambil mengekalkan jumlah darah yang meningkat ini. Mengehadkan kandungan kafein yang anda minum adalah pilihan yang bijak semasa hamil. Kajian saintifik menunjukkan bahawa tahap kafein yang tinggi boleh menjadi faktor penyumbang yang berpotensi menyebabkan keguguran. Sebaliknya, penuhkan kabinet anda dengan pelbagai pilihan tanpa kafein. Jika anda belum lagi mengamalkan meminum air dengan makanan dan sepanjang hari, sekarang adalah masa yang baik untuk memulakan.

TIP

"Saya hamil 8 minggu dan berat badan saya naik 5 kilo. Apa maksudnya?" Sama ada berlaku kepada anda atau tidak, ketahuilah bahawa kenaikan berat badan berbeza dalam kalangan wanita semasa hamil. Maksudnya, pertambahan berat badan yang awal dan cepat harus dimaklumkan kepada doktor anda. Jika berat badan anda sebelum kehamilan lebih rendah daripada purata, anda mungkin tidak mempunyai sebab untuk bimbang. Jika anda berat badan anda normal atau berlebihan, doktor anda mungkin ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diet dan aktiviti anda untuk membantu anda mencegah pertambahan berat badan yang berlebihan semasa kehamilan anda.

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.