MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel
Add this post to favorites

Minggu ke-40 kehamilan: Perkembangan dan diet

Masa yang dinanti-nantikan telah tiba! Tapi jika yang anda nantikan belum lagi muncul, tunggulah dalam beberapa hari lagi. Akhirnya anda kini bergelar ibu! Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

2 minit hingga baca Feb 19, 2021

PERKEMBANGAN MINGGU KE-40

Ini adalah minggu terakhir kehamilan anda secara ‘rasminya’. Tahukah anda bahawa kelahiran adalah satu kerjasama fizikal antara ibu dan anaknya? Anak anda memainkan peranan penting dengan menendang pada rahim dan saluran peranakan dan memusingkan badannya sehingga ia perlahan-lahan "melurut" keluar dari tubuh anda. Dalam strok reka bentuk pintar, dua tulang kranial anak anda belum berkembang bersama-sama dan membolehkan ditekan semasa kelahiran. Jurang antara tulang di kepala si manja anda hanya boleh ditutup kira-kira 18 bulan selepas kelahirannya.

Tiada apa lagi yang perlu diperkatakan - anak anda bersedia untuk dilahirkan! Tiada perkembangan baru, tetapi anak anda sentiasa membesar ketika anda menunggu kelahirannya.

PEMAKANAN

Semasa bersalin, penyedia penjagaan kesihatan atau hospital anda mungkin mempunyai polisi tentang apa yang anda boleh makan dan minum. Sesetengahnya mungkin hanya membenarkan anda minum sedikit air. Ini sebahagian besarnya berdasarkan kebimbangan mengenai penyedutan kandungan perut ke dalam paru-paru anda jika anda didapati memerlukan bius semasa bersalin. Jika doktor mendapati anda berisiko rendah komplikasi dan anda lapar atau dahaga, tanyakan doktor anda tentang makanan atau minuman yang anda boleh makan.

TIP

Tahniah dan selamat menjalani kehidupan baru bersama ‘anugerah’ yang paling indah!

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.