MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel

PLAYING: 27-Week Pregnant: Development and Diet

Add this post to favorites

Minggu ke-27 kehamilan: Perkembangan dan diet

Buah hati kecil anda masih dalam proses perkembangan. Tetapi pada hari ini, ukurannya lebih daripada 30cm panjang, cukup besar kalau dibaringkan di lengan anda. Telah 29 minggu sejak kali terakhir anda datang haid, kini anda berada di trimester ketiga kehamilan. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

PERKEMBANGAN MINGGU KE-27

Apa khabar semua bakal ibu?

Telah 29 minggu sejak kali terakhir anda datang haid - kebanyakan wanita suka dengan tempoh ‘cuti’ ini! 29 minggu amenorea (haid terhenti semasa hamil) bersamaan minggu ke-27 kehamilan. Pernah anda cuba gambarkan berapa besar si manja anda setakat ini? Baiklah, dia sekitar 34 cm dari bahagian atas kepala hingga hujung kakinya. Bayangkan bahawa kepalanya lebih kurang sebesar buah oren bersaiz sederhana. Percayalah, dia memang comel!

Anak anda masih dalam proses perkembangannya. Sistem pernafasannya mempunyai segala yang diperlukan untuk membolehkan ia bernafas, tetapi masih belum matang untuk berbuat demikian tanpa banyak bantuan. Paru-parunya dibahagikan kepada 17 peringkat, membentuk ‘pokok’ bronkus (salur dari tenggorok yang bersambung ke paru-paru), tetapi pemindahan udara akan menjadi sangat sukar jika anak anda dilahirkan sekarang. Walau bagaimanapun, pada ketika ini biasanya terdapat surfaktan (bahan dalam permukaan aveolar, memudahkan pembukaan sel-sel dan mencegah kendur) yang cukup dan saluran darah yang cukup untuk membenarkan pemindahan gas supaya kanak-kanak yang dilahirkan pramatang pada usia ini boleh bertahan dengan rawatan intensif. Tetapi biarlah si kecil membesar dengan sempurna di dalam kandungan anda.

PEMAKANAN

Salah satu cara terbaik untuk memenuhi keperluan pemakanan dan kalori anda adalah dengan makan pelbagai makanan dari kumpulan makanan. Ini termasuk hidangan dari daging (atau protein lain), tenusu, buah-buahan, sayur-sayuran, dan kumpulan bijirin. Walaupun pembekal penjagaan kesihatan anda mungkin telah menetapkan suplemen vitamin atau mineral tertentu, ia masih penting untuk mempertimbangkan serat dan tenaga yang dibekalkan oleh makanan kepada diet anda. Fikirkan kembali sejak beberapa hari lalu dan tanya diri anda adakah anda telah terlepas makan makanan dari kumpulan makanan. Jika ya, sudah tiba masanya untuk meletakkan makanan dari kumpulan makanan itu dalam senarai beli-belah anda dan tampalkan di hadapan peti sejuk atau pantri. Cuba makan dari setiap kumpulan makanan, setiap hari.

TIPS

Walaupun bagi ibu yang berpengalaman, mengikuti kelas persediaan untuk melahirkan anak dapat membantu anda. Kajian biasanya akan memberikan maklumat baru yang boleh membantu anda semasa kehamilan. Di samping itu, kaedah bersalin sering berubah. Fahami perubahan yang berlaku dalam tubuh anda semasa bersalin, dan belajar beberapa teknik bertenang yang baik untuk mengurangkan kebimbangan apabila tiba masanya. Sebab-sebab lain yang baik untuk menyertai kursus persediaan bersalin? Anda mungkin melahirkan di tempat baru kali ini dan mungkin kali terakhir anda melahirkan anak adalah beberapa tahun yang lalu.

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.