MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel

PLAYING: 24-Week pregnant: Development and diet

Add this post to favorites

Minggu ke-24 kehamilan: Perkembangan dan diet

Anda boleh rasa si manja anda bertindak balas terhadap bunyi bising dan anda dah membelainya? Kebanyakan wanita mengadu ini berlaku menjelang akhir trimester kedua. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

PERKEMBANGAN MINGGU KE-24

Hi apa khabar? Semoga anda sentiasa ceria!

Ketawalah – Hebat tu! Tahukah anda bahawa anda di dalam kandungan mungkin memahami perasaan anda? Daya tanggapannya boleh berkembang dengan baik seiring dengan perkembangan fizikal yang lebih jelas. Oleh itu, jangan terbawa-bawa, sama ada di tempat kerja, di rumah, atau pada masa lapang anda. Walaupun anda masih berasa ok, cuba berehat dari masa ke semasa.

Oleh kerana sambungan otak anak anda menjadi lebih mahir menerima isyarat dari organ saraf penerimanya, dia secara beransur-ansur menyimpan pengalaman deria - citarasa makanan yang anda kongsi dengannya, bau anda. Dia digunakan untuk degupan jantung anda, pernafasan anda, malah bila perut anda ‘berkeroncong’. Ia boleh membezakan semua bunyi baru dari luar: muzik, suara anda, ayahnya, termasuk semua bunyi lain yang kurang menyenangkan (anda tahu dia bijak!). Jadi bercakaplah dengan si manja anda. Beritahu dia apa yang buat, apa yang anda lihat, apa yang anda dengar dan apa yang anda rasa. Setelah lahir, si manja akan mengenali suara anda, ayahnya, mungkin juga muzik yang anda suka dengar semasa dia di dalam kandungan.

PEMAKANAN

Ini adalah masa yang baik untuk melihat semula adakah anda mendapatkan zat besi yang mencukupi dalam diet anda. Mengapa ia penting? Jika diet anda tidak cukup dengan zat besi, janin masih boleh memenuhi keperluannya - yang diserap dari simpanan zat besi anda, ini bermaksud anda berisiko tinggi menjadi anemia (kurang sel darah merah). Bukan sahaja semasa kehamilan, anemia boleh diburukkan lagi dengan melahirkan anak. Makanan kaya dengan zat besi adalah daging – terutamanya daging merah, ayam, ikan, dan kuning telur. Kacang kering, kacang dan lentil, bayam, buah-buahan kering, dan bijirin sarapan diperkuat zat besi juga pembekal yang baik. Makanan yang kaya dengan vitamin C, seperti oren, tomato dan strawberi akan membantu tubuh anda menyerap zat besi dari sumber bukan haiwan. Dalam sesetengah kes, doktor anda mungkin mahu menetapkan suplemen zat besi tetapi jangan mulakan melainkan anda telah diarahkan. Jangan jadi doktor sendiri semasa hamil!

TIP

Sekarang semua orang dapat melihat bahawa anda hamil. Tentu ramai yang ‘kepoh’ membuat ramalan jantina anak di dalam kandungan anda berdasarkan cara ‘pembawakan’ anda. Ibu yang hamil anak lelaki dikatakan mempunyai bentuk perut lonjong seperti telur. Kalau perempuan pulak, perutnya kelihatan tinggi atau di atas dan membulat. Walaupun semua ramalan ini menyeronokkan, jika anda benar-benar ingin tahu jantina anak anda, tanya doktor anda semasa ujian ultrasound.

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.