MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel

PLAYING: 22-Week pregnant: Development and diet

Add this post to favorites

Minggu ke-22 kehamilan: Perkembangan dan diet

Kalaulah anda boleh melihat di dalam, anda mungkin dapat lihat betapa comelnya si manja anda menghisap ibu jarinya. Inilah cara alam semula jadi untuk persediaan menyusu setelah lahir. Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

PERKEMBANGAN MINGGU KE-22

Hi semua, macam mana anda hari ini? Semoga sentiasa sihat di sepanjang kehamilan!

Perut anda semakin besar kerana janin dan semua di sekelilingnya membesar lebih berat, semakin banyak tekanan dirasai di belakang anda. Adalah penting untuk duduk dan berdiri selurus yang mungkin. Anda boleh mengamalkannya dengan cuba mengimbangi buku di kepala anda, seperti model berjalan. Jangan biarkan pelvis anda condong ke hadapan semasa anda berjalan atau berdiri. Anda boleh meletakkan kusyen kecil di belakang anda untuk menyokong postur tekanan anda jika anda duduk lama.

Jantung si manja kini cukup besar sehingga kita dapat mendengar degupannya dengan meletakkan stetoskop di perut anda. Tahukah anda bahawa anda tidak akan tahu warna sebenar matanya sehingga 6-10 bulan selepas kelahirannya? Kebanyakan kanak-kanak kelihatan mempunyai mata biru semasa kelahiran dan apabila pigmen disebarkan di dalam mata, warna akan berubah menjadi warna sebenarnya. Kulitnya kelihatan agak berkedut dan masih lutsinar, dan berwarna merah jambu kerana saluran darah kecil yang kelihatan. Ia ditutup dengan pelindung berminyak, 'verniks' (bahan seperti lemak yang menyelaputi kulit si manja), yang ditutupi oleh kelenjar minyak. Jangan risau, ia akan hilang!

PEMAKANAN

Jangan abaikan kanji dalam makanan anda. Kanji dikenali sebagai makanan yang tinggi karbohidrat, adalah sebahagian daripada diet yang sihat untuk wanita yang hamil. Ia juga memberi anda tenaga, penting untuk anda dan anak anda yang semakin membesar. Jika anda telah dinasihatkan untuk mengehadkan kenaikan berat badan, anda perlu memberi perhatian kepada kuantiti, serta bagaimana anda memasaknya. Pastikan ia tidak ditambah dengan lemak atau mentega yang berlebihan. Makanan berkanji termasuk kentang, roti, pasta, beras, oat dan suji, serta kekacang (kacang, lentil,) dan kebanyakannya terdapat dalam bijirin penuh, yang lebih baik.

TIP

Ramai wanita tidak pasti adakah mereka mendapat berat badan yang cukup, berat badan berlebihan, atau tidak cukup semasa hamil. Berat badan berbeza bagi setiap wanita dan cadangan adalah berdasarkan jika anda memulakan kehamilan dengan berat badan kurang, berat badan normal, berat badan berlebihan atau obes. Doktor anda boleh menasihati anda tentang cara yang paling sihat untuk anda. Seperti yang anda tahu, berat badan semasa kehamilan boleh mempengaruhi berat badan anak anda semasa kelahiran; ingat bahawa kanak-kanak yang lebih besar bukan lebih sihat daripada kanak-kanak yang dilahirkan dengan berat badan biasa.

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.