MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel

PLAYING: 21-Week pregnant: Development and diet

Add this post to favorites

Minggu ke-21 kehamilan: Perkembangan dan diet

Walaupun berat janin kini sekitar setengah kilo, si kecil anda masih mempunyai banyak ruang di dalam rahim anda. Dia suka ‘bermain’ di dalamnya apabila tidak tidur! Baca lebih lanjut mengenainya minggu ini.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

PERKEMBANGAN MINGGU KE-21

Pada peringkat kehamilan ini, anak anda terapung dalam cecair amnion yang banyak dan sentiasa diisi semula. Anda kini boleh memahami mengapa minum banyak air adalah penting. Corak pernafasan anda juga berubah. Pernafasan anda menjadi lebih cepat dan kadang-kadang anda mungkin rasa sesak nafas. Ini mungkin disebabkan oleh kenaikan berat badan tetapi juga ruang anak anda yang semakin membesar, ruang untuk organ anda semakin berkurangan. Jika anda mempunyai sebarang masalah mengenai pernafasan anda, pastikan anda berunding dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Walaupun dia tidak perlu menggunakannya sekarang – deria rasa dan bau anak anda terus berkembang minggu ini. Ia dirangsang sedikit oleh cecair amnion anda. Ia membawa molekul aromatik dari makanan yang anda makan dan bau persekitaran anda kepadanya! Oleh itu, semasa kelahiran, anak anda sudah tertarik dengan bau kulit anda, susu anda, rasa manis (kerana cecair amnion sedikit manis), dan kemudiannya mungkin juga biasa dengan makanan yang selalu anda makan pada lewat kehamilan. Tidak lama lagi, otaknya akan cukup matang untuk dia mengingati deria ini. Tabiat makan anda, jika anda suka makanan Cina yang banyak bawang putih misalnya, sudah boleh diingati oleh anda di dalam rahim anda.

PEMAKANAN

Sebagai tambahan kepada protein, asid folik, zink, DHA (asid dokosaheksaenoik), iodin, dan vitamin A yang biasa disebutkan, satu nutrien penting - terutamanya bagi wanita yang hamil dan mengamalkan diet sayur-sayuran - adalah Vitamin B12. Oleh kerana vitamin B12 ditemui terutamanya dalam makanan berasaskan haiwan seperti daging, ikan, telur, susu, dan keju, berikan sedikit perhatian bagi pengamal diet sayur-sayuran untuk memenuhi cadangan pemakanan mereka. Vitamin B12 diperlukan untuk pengeluaran sel darah merah dan membantu sistem saraf, maka ia sangat penting semasa mengandung. Pengamal diet sayur-sayuran boleh menemuinya dalam makanan yang diperkuat dengan Vitamin B12, seperti bijirin sarapan dan yis pemakanan, sila semak label makanan anda. Pastikan anda memaklumkan kepada penyedia penjagaan kesihatan anda jika anda mengamalkan diet sayur-sayuran, dan dia mungkin mempunyai cadangan tambahan.

TIP

Ketidakhadaman menganggu anda sejak kebelakangan ini? Kesan sampingan kehamilan yang tidak menyenangkan dan ia agak biasa kerana perubahan hormon membuat bahagian perut atas terbuka. Ini menjadikannya lebih mudah daripada biasa untuk asid perut masuk ke dalam esofagus dan yang menyebabkan anda merasa tidak selesa. Semakin besar anak, semakin banyak ia menekan pada perut dan meningkatkan kesan ini!

Perubahan dalam tabiat makan selalunya boleh membantu: cuba lima hidangan kecil sehari dan bukannya tiga yang besar. Pastikan anda mengunyah dengan teliti. Satu lagi tip, jika anda mengalami senak pada waktu malam tinggikan bantal anda supaya asid tidak boleh naik begitu mudah.

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.