Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Search
Not a member? Register here

Makanan Pejal Pertama

Makanan Pejal Pertama

Yang Mana Sesuai Untuk Si Manja?

YA, adalah penting untuk mama dan papa mengetahui nutritisi yang diperlukan oleh Si Manja sejak mammam pertamanya. Izinkan kami kongsikan tip untuk pemilihan makanan pejal pertama yang tepat untuk Si Manja bermula dari umur 6 bulan dan seterusnya, seperti di bawah.

1. Padat dengan nutrien

Pastikan anda memilih makanan yang padat dengan nutrien seperti susu & produk tenusu, sayur-sayuran, buah-buahan, daging, ikan dan bijirin bayi untuk mendapat manfaat nutrisi seperti berikut:

Zat Besi: Nutrien yang diperlukan untuk menghasilkan hemoglobin, iaitu komponen dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh bahagian badan. Tanpanya, Si Manja berisiko mengalami anemia akibat kekurangan zat besi.
Zink: Amat penting untuk tumbesaran.
Vitamin A: Amat penting untuk fungsi mata, membantu mengekalkan kesihatan kulit.
Vitamin C: Membantu penyerapan zat besi daripada makanan.

2. Mudah dihadam

Berikan Si Manja hidangan yang mudah dihadam kerana perut Si Manja pada umur 6 bulan masih belum matang dan sedang terus berkembang.

Perkenalkan bijirin tunggal terlebih dahulu seperti Bijirin Bayi CERELAC® Beras untuk memudahkan penghadaman dan mengelakkan risiko alergi.

Sediakan bijirin bayi yang bertekstur halus agar ia dapat membantu Si Manja menyesuaikan dirinya dengan pengalaman makan buat kali pertama.

3. Terokai pelbagai jenis makanan

Pada peringkat ini, Si Manja belum kenal sebarang hidangan dan rasa, jadi berikan dia makanan pelbagai jenis agar deria rasanya dirangsang dengan pelbagai rasa yang berbeza!

Wah...inilah masanya yang seronok untuk melihat reaksi muka mammam setiap kali disuap makanan berbeza dari tawar ke manis ataupun masam rasanya. Berikan sayur-sayuran pelbagai jenis dalam hidangan utama seperti brokoli, tomato, lobak merah, bayam...juga lain-lain jenis buah seperti beri, epal, pisang, avocado dan banyak lagi supaya Si Manja tidak akan rasa jemu.

4. Berikan si manja anda Bijirin Bayi CERELAC® Beras

Bijirin bayi CERELAC® Beras menggunakan proses unik dari Nestlé® untuk memecahkan bijirin kepada unit yang lebih kecil, menjadikannya lebih mudah dihadam. Dengan pelbagai nutrien bijirin bayi yang mudah dihadam, CERELAC® Beras akan membantu anak anda merapatkan jurang nutrisi di peringkat penting pertumbuhannya.

Bijirin bayi CERELAC® memberi kepelbagaian, rasa dan tekstur yang dirumus khas untuk anak anda. Tambahan pula, CERELAC® boleh memenuhi 50% atau lebih nilai keperluan harian zat besi yang anak anda perlukan untuk membantunya mencapai potensi sepenuhnya. Zat besi menyokong perkembangan fizikal dan mental anak anda.

5. Jom MAMMAM CERELAC® setiap hari

Pastikan anda membuat pilihan terbaik untuk Si Manja. Bijirin Bayi CERELAC® mempunyai pelbagai variasi yang enak untuk Si Manja nikmati. Adapun Beras, Beras Merah, Beras & Soya, Beras & Sayur-Sayuran dan Beras & Buah-buahan yang lazat menyelerakan. Setiap hidangan sememangnya kaya dengan nutrisi dan diperbuat daripada ramuan yang sesuai untuk Si Manja.

Jadilah sebahagian daripada keluarga kami!

Di sini, anda boleh mendapat pelbagai info yang diperlukan untuk melalui pengalaman 1,000 hari pertama sebagai ibu bapa dengan sebaiknya…BERSAMA-SAMA.

  • Benefits Nutrition Belajar mengenai nutrisi
  • Cuba cara dan kaedah praktikal
  • Benefits Help Dapatkan bantuan dan jawapan kepada persoalan dengan pantas
  • Benefits Coupons Nikmati kupon dan tawaran hebat

Sertai Sekarang >

Search

Still haven't found
what you are looking for?

Try our new smart question engine. We'll always have something for you.