MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Artikel

PLAYING: 3 Tips to Reduce Stress for Mothers

Add this post to favorites

3 Tip Untuk Mengurangkan Tekanan untuk Ibu

Pengalaman seorang ibu semestinya penuh dengan saat indah biarpun mencabar. Walaupun ia mengujakan meniti hari menjadi seorang ibu, adakala juga anda mungkin berasa letih dan kurang sihat.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

Pengalaman seorang ibu semestinya penuh dengan saat indah biarpun mencabar. Walaupun ia mengujakan meniti hari menjadi seorang ibu, adakala juga anda mungkin berasa letih dan kurang sihat. Pada masa-masa sebegini, minda yang positif dapat dikurangkan tekanan. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda menangani tekanan semasa mengandung.

Nikmati Setiap Saat Kehidupan
Dalam pengalaman seorang ibu, perubahan dan perkara-perkara yang tidak diduga sering berlaku. Perubahan yang akan anda alami semasa mengandung adalah perkara biasa. Terimalah dengan hati yang sabar dan belajarlah bagaimana anda boleh menanganinya. Nikmatilah masa kehamilan anda, walaupun ada seketika detik masa yang mencabar, kerana Si Manja yang membesar dalam kandungan anda adalah anugerah yang ajaib. Jangan biarkan sesiapa atau apa-apa menghancur keajaiban pengalaman kehamilan anda.

Terdapat orang lain yang mempunyai pengalaman seperti anda
Terdapat ramai ibu yang juga mengalami apa yang anda mengalami sekarang. Walaupun secara dalam talian atau bersemuka, kenalilah mereka dan berkongsi perasaan anda dengan mereka. Anda tidak akan merasa keseorangan dengan masalah anda apabila anda tahu bahawa ramai ibu juga menghadapi isu-isu dan cabaran yang sama seperti anda semasa mengandung.

Luangkan masa untuk diri sendiri
Jika perlu, ambilah sejam atau dua untuk diri sendiri. Anda boleh menonton filem atau sebagainya keseorangan. Luangkan masa untuk diri sendiri dari kesibukan untuk menjalankan perancangan sambutan Si Manja anda dan juga kehendak lain dalam rumahtangga dan tempat kerja. Jangan rasa bersalah kerana anda mengambil masa untuk diri sendiri. Anda perlu menjaga diri sendiri terlebih dahulu sebelum anda berupaya menjaga perkara-perkara lain. Meluangkan masa untuk diri sendiri boleh dianggap sebagai masa untuk menyegarkan diri sendiri.

Anda perlu mengelak tabiat pemakanan yang tidak baik apabila anda mengharungi tekanan. Jika anda mengamalkan pemakanan yang tidak sihat semasa mengandung, ia akan meningkatkan risiko kenaikan berat badan serta jangkitan penyakit lain. Tariklah nafas yang panjang apabila berasa tertekan, dan alihkan perhatian anda kepada perkara-perkara yang mengembirakan.

Jika anda ingin melengkapi pemakanan anda dengan nutrisi yang baik, cubalah susu formula Nestlé MOM yang diperkaya dengan nutrien yang dirumus khas untuk ibu yang mengandung dan menyusu. Dengan dua hidangan/gelas sehari, anda akan mendapat 87.6mg DHA. DHA banyak didapati dalam otak. Ia juga penuh dengan 20 vitamin dan mineral serta probiotik BIFIDUS BL, iaitu 2 jenis bakteria berfaedah untuk anda dan Si Manja semasa mengandung dan penyusuan anak. Dengan 2 gelas Nestlé MOM sehari, anda boleh mendapatkan nutrisi yang diperlukan semasa kehamilan anda.

Tiada sesiapa yang boleh menjanjikan kehidupan anda tiada tekanan langsung. Jika anda berasa tertekan, ia adalah penting untuk meluahkan perasaan anda kepada seseorang yang dipercayai seperti pasangan anda atau ahli keluarga anda. Anda pasti akan berasa lebih senang dan ceria apabila perasaan anda diluahkan.

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.