MyFeed Personalized Content
Selepas bersalin
Artikel

PLAYING: Need some space from visitors during postnatal?

Add this post to favorites

Perlukan sedikit ruang daripada pelawat semasa postnatal?

Sekiranya anda seorang ibu atau ayah yang terharu dengan terlalu banyak pengunjung, jangan panik.

Berikut adalah lima petua utama kami tentang cara mengendalikan pelawat, memberi anda masa untuk menjalin hubungan dengan si kecil anda.

2 minit hingga baca Nov 26, 2021
 • Dari segi menguruskan pelawat semasa selepas bersalin, tetapkan beberapa peraturan asas sebelum si kecil anda tiba untuk menguruskan jangkaan yang baik. Anda memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan menjadi ibu bapa baharu dan mengenali ketibaan baharu anda. Katakan anda tidak akan mahu pelawat untuk tempoh masa yang ditetapkan—walau apa pun tempoh yang sesuai dengan anda dan pasangan anda. Orang kemudian boleh menerimanya dan menghormati kehendak anda.
 • Jelaskan kepada keluarga dan rakan-rakan bahawa anda tidak mahu pelawat rumah kejutan selepas anak anda dilahirkan. Semua orang boleh merancang dengan anda apabila mereka datang, atau memberi anda panggilan terlebih dahulu. Dengan cara itu, anda tidak merasa tertekan atau terharu dan anda boleh merancang pelawat sekitar masa yang sesuai untuk anda.
 • Anda akan merasa terharu dengan semua perubahan menjadi ibu atau ayah baru. Apa yang anda tidak perlukan adalah negatif, jadi jangan takut untuk menjadi selektif dalam siapa yang anda mempunyai pusingan untuk melawat anak anda. Anda tidak mahu merasa dinilai sebagai ibu bapa, jadi pastikan anda memveto apa-apa perjalanan dari orang yang mungkin membuat anda berasa buruk. Tiada siapa yang memerlukan komen yang tidak diingini dan tidak membantu bahawa rumah itu kucar-kacir!
 • Inilah cara untuk membantu ibu atau ayah baru! Sekiranya keluarga dan rakan-rakan terdesak untuk membantu anda, jangan menolak tawaran baik mereka. Gunakannya untuk kelebihan anda dan tugaskan tugas yang anda tidak mempunyai masa buat masa ini. Mintalah mereka membersihkan rumah anda, memasak makanan, atau lari ke kedai runcit untuk anda.
 • Bersama-sama dengan pelawat yang tidak diingini, nasihat keibubapaan yang tidak diingini—sama ada daripada orang yang tidak dikenali di khalayak ramai, rakan atau keluarga—boleh mengecewakan dan mengelirukan apabila anda seorang ibu atau ayah baharu. Walaupun semua orang percaya nasihat dan pendapat mereka membantu, anda mungkin merasa dinilai sebagai ibu bapa, dikritik dan seperti anda melakukan perkara yang salah untuk anak anda. Jawapan terbaik? "Itu mungkin sesuai untuk anda, tetapi kami melakukannya seperti ini."

Join

MVP Logo

Here’s where you’ll find everything you need to make the best of those first 1,000 days of parenthood… TOGETHER.

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Join now
Search icon

Not quite what you're looking for?

Try out our new smart search engine