MyFeed Personalized Content
Selepas bersalin
Artikel
Add this post to favorites

Komplikasi Postpartum: Beberapa Keadaan yang Memberi Kesan Kepada Anda Selepas Bersalin

Selepas anak anda dilahirkan, badan anda sedang terus berusaha untuk pulih dan memiliki kekuatan luar biasa bagi menyelamatkan dunia.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

Selepas anak anda dilahirkan, badan anda sedang terus berusaha untuk pulih dan memiliki kekuatan luar biasa bagi menyelamatkan dunia. Hanya semata-mata untuk menjaga anak anda yang baru lahir. Selalunya anda akan mengalami perubahan dalam badan yang boleh ditampung dan tidak berbahaya untuk jangka masa panjang. Namun, ada masanya badan anda akan mengalami komplikasi atau masalah kesihatan selepas bersalin.


Pendarahan selepas bersalin

 

Antara komplikasi postpartum yang anda mungkin hadapi adalah pendarahan selepas bersalin. Pendarahan postpartum adalah apabila terdapat pendarahan berlebihan selepas melahirkan anak. Ia berlaku apabila seorang wanita kehilangan darah lebih daripada 500ml atau 1000ml dalam tempoh 24 jam selepas melahirkan anak. Ia terjadi kerana beberapa sebab, termasuk kontraksi rahim yang lemah selepas bersalin, luka rahim atau pembekuan darah yang lemah. Keadaan ini adalah serius, jadi hubungilah pakar penjagaan kesihatan anda jika mengesyaki pendarahan selepas bersalin. Namun, ianya jarang berlaku; jadi anda tidak perlu berasa tertekan terhadap risiko untuk mengalami keadaan ini.


Jangkitan Luka Caesarean

 

Jika anda telah menjalani pembedahan caesarean, anda mungkin mempunyai risiko untuk mendapat komplikasi postpartum yang tertentu iaitu jangkitan. Anda perlu menghubungi pakar penjagaan kesihatan anda jika anda mengalami sakit perut yang teruk, kemerahan di bahagian insisi dan juga lelehan dari bahagian tersebut. Ini jelas memberi kesan hanya kepada mereka yang melalui c-section; kami pasti anda kurang cenderung untuk mempunyai jangkitan luka c-section jika anda bersalin secara semula jadi.


Kemurungan selepas bersalin

 

Komplikasi postpartum bukan sahaja terhad kepada kesihatan fizikal, malah kesihatan mental juga. Seperti yang dibincangkan dalam salah satu artikel kami yang lain, kemurungan selepas bersalin bukan sahaja emosi. Ia adalah satu kesedihan, marah dan rasa bersalah yang berterusan dan boleh memberi kesan kepada anda dan cara anda menjaga anak anda. Anda mungkin rasa bersalah dan tidak cekap untuk menjaga anak anda. Anda juga mungkin mempunyai hilang selera makan. Berbincanglah dengan pakar penjagaan kesihatan yang pakar dalam kemurungan postpartum ini kerana kemurungan boleh bertahan sehingga setahun atau lebih jika tidak dirawat.


Jangkitan puerpera

 

Jangkitan puerperal adalah sebarang jangkitan bakteria pada saluran reproduktif wanita. Salah satu jangkitan yang paling biasa adalah pada rahim, di mana ia boleh berlaku jika bahagian plasenta terperangkap dalam rahim dan bukannya terpisah. Anda mungkin perasan gejala selesema, demam ringan dan kadar jantung yang lebih tinggi. Pakar penjagaan kesihatan anda mungkin mengesyorkan antibiotik.


Mastitis

 

Jangkitan tisu payudara anda dikenali sebagai mastitis. Ia boleh berlaku apabila saluran susu tersumbat dan susu akan terperangkap di dalam payudara. Ia mungkin juga disebabkan oleh bakteria yang memasuki payudara. Hasil keadaannya adalah kesakitan, bengkak dan kemerahan pada payudara anda. Beberapa gejala termasuk bengkak payu dara, sakit, dan berasa tidak sihat.

Jika anda mengesyaki anda mempunyai apa-apa komplikasi selepas bersalin, anda perlulah bercakap dengan pakar penjagaan kesihatan anda untuk sebarang nasihat. Lainlah jika anda sendiri seorang doktor, perkara yang terbaik adalah untuk menyerahkan kepada mereka yang pakar.

 

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.