MyFeed Personalized Content
Kehamilan
Program pemakanan

PLAYING: Why 30 minutes Daily Impacts a Lifetime?

Add this post to favorites

Mengapa 30 minit sehari boleh memberi kesan kepada seumur hidup

Anda mengandung, jadi anda boleh berehat dan mengelak daripada bersenam. Salah! Tanggapan yang salah tentang bersenam sewaktu mengandung akan membahayakan kandungan sudah tidak boleh dipercayai lagi. Sebenarnya, membuat aktiviti fizikal yang sederhana walaupun hanya berjalan di sekeliling taman mempunyai pelbagai kebaikan untuk anda dan Si Manja. 

3 minit hingga baca Nov 26, 2021

5 sebab untuk anda menjadi aktif sekurang-kurangnya 30 minit sehari, 5 kali seminggu

 1. Membantu mengekalkan berat sewaktu kehamilan
 2. Boleh meningkatkan ‘mood’!
 3. Membantu memendekkan masa sewaktu bersalin
 4. Membuatkan proses bersalin menjadi lebih mudah, kesan daripada otot yang kuat dan senaman kardiovaskular. 
 5. Meningkatkan kesihatan dan tahap kecergasan.

Tak perlu berhenti

Anda boleh melakukan senaman yang anda biasa lakukan sebelum mengandung ketika anda sedang mengandung. Jika anda sihat, selalu melakukan senaman dan kekal cergas, anda tidak perlu berhenti daripada melakukannya. Semaklah dengan pakar kesihatan anda, tetapi selalunya anda boleh melakukan senaman  dan tahap ketahanan yang biasa anda lakukan ketika mengandung. 

Lebihkan berjalan, kurangkan duduk

Jika gaya hidup anda kurang aktiviti fizikal sebelum mengandung, anda perlu mula untuk bergerak aktif sekarang. Tambahan pula, ia disokong oleh sesetengah pakar! Anda mungkin ingin mencuba sesuatu yang tidak terlalu lasak seperti berenang atau berjalan, dan tingkatkan berapa lama dan berapa kerap anda boleh bersenam. Berbincanglah apa yang anda boleh lakukan dengan pakar kesihatan anda. 

Apa yang perlu elak dan apa yang perlu kekal

Elakkan senaman yang boleh mengakibatkan jatuh atau cedera di bahagian perut. Aktiviti seperti berbasikal, bola sepak, menunggang kuda, bertinju dan ski adalah dilarang. Tetapi, aktiviti seperti beraerobik, basikal spin, berenang, berlari dan berjalan (yang mempunyai perubahan yang bersesuaian) boleh dilakukan. 

Perkara yang paling penting, anda perlu mengelakkan daripada melakukan senaman yang melibatkan baringan ketika trimester kedua dan ketiga. Hal ini kerana berat anak di dalam kandungan menekan salur darah utama yang mengepam darah ke jantung yang akan membuatkan anda pitam. Jika anda mengikuti kelas yang sering melakukan senaman baringan, minta mereka untuk melakukan senaman yang lain. 

Ketika anak anda membesar di dalam kandungan dan anda rasa lebih berat, anda perlu melakukan sedikit perubahan terhadap rutin anda, bukan berhenti serta-merta. Cuba untuk membuat ‘squat’ selain melompat di kelas aerobik dan betulkan posisi basikal anda di permukaan yang lembut dan rata ketika mengayuh untuk mengurangkan risiko tersadung. 

Anggaplah kelas senaman sewaktu mengandung seperti yoga dan pilates, yang direka khas untuk anda dan anak untuk berjumpa dengan bakal ibu yang lain di mana ianya menyeronokkan dan memberi motivasi!

Makan dan minum untuk gaya hidup yang aktif

Kehidupan yang kekal aktif, seiring dengan amalan diet yang sihat dan seimbang boleh membantu anda mengawal berat badan. Bukan sahaja makanan yang tinggi nutrien mengandungi protein, karbohidrat, lemak sihat, vitamin dan mineral untuk menyokong tumbesaran dan perkembangan bayi dan sihat, ia juga memberikan anda tenaga yang diperlukan untuk menjadi aktif. 

Agak mudah untuk badan anda menjadi terlalu panas ketika bersenam. Jadi, pastikan anda mempunyai satu botol air yang senang dibawa semasa dan selepas aktiviti fizikal. Tambahan pula, pastikan anda minum sekurang-kurangnya 2 liter atau lapan cawan air sehari. 

Sumber 

Committee Opinion. Committee on Obstetric Practice. Physical activity and exercise during pregnancy and the postpartum period. The American College of Obstetricians and Gynecologists 2015; 650.

www.acog.org

www.cdc.gov

Tarikh akhir semakan: Ogos, 2016

Join

MVP Logo

Here’s where you’ll find everything you need to make the best of those first 1,000 days of parenthood… TOGETHER.

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Not quite what you're looking for?

Try out our new smart search engine