Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Article
X
Pregnancy: the start of loving and protecting

Kehamilan: Titik Permulaan untuk Menyayangi dan Melindungi sebagai Seorang Ibu

 

Sebaik sahaja anda tahu anda hamil, naluri ibu anda berputik. Pada masa inilah perjalanan anda sebagai seorang ibu bermula.

Sebaik sahaja anda tahu anda hamil, naluri ibu anda berputik. Pada masa inilah perjalanan anda sebagai seorang ibu bermula.

Anda ingin menyayangi dan melindungi Si Manja. Anda inginkan yang terbaik untuk Si Manja supaya dia menerima permulaan yang terbaik untuk membesar dan mencapai potensi dengan sepenuhnya! Langkah pertama adalah dengan mengamalkan pemakanan yang baik dan berkhasiat. Berikut adalah beberapa nasihat semasa hamil untuk pengetahuan anda.

Pemakanan yang seimbang dan betul untuk anda dan anak anda
Pemakanan anda semasa hamil boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan Si Manja dalam kandungan, serta kesihatannya selepas kelahirannya. Anda perlu mengamalkan pemakanan yang seimbang dengan kepelbagaian, serta memberi perhatian khusus kepada yang berikut:

 

energy

Tenaga
Anda memerlukan tenaga tambahan terutama sekali semasa pertengahan dan akhir kehamilan anda. Tenaga tambahan digunakan untuk pertumbuhan Si Manja dalam kandungan.

protein

Protein
Protein yang lebih diperlukan untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan Si Manja dalam kandungan, rahim dan plasenta.

essential fatty acid dha

Asid Lemak Penting - DHA
DDHA adalah asid lemak penting yang boleh didapati dengan banyak dalam otak.

folic acid

Asid folik
Asid folik adalah penting untuk diambil sebelum dan sewaktu minggu-minggu awal kehamilan. Ia membantu pertumbuhan dan perkembangan Si Manja.

Iron

Zat besi
Zat besi merupakan komponen hemoglobin dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke seluruh badan anda dan juga Si Manja melalui plasenta. Semasa anda mengandung, jumlah darah anda berkembang dengan lebih banyak sehingga 50%.

calcium

Kalsium
Anda perlu mengambil lebih banyak kalsium untuk membantu anak anda membina tulang dan gigi yang kuat semasa mengandung. Jika pengambilan kalsium anda tidak mencukupi, kalsium akan diserap daripada tulang anda.

other vitamins

Vitamin & Mineral yang lain
Kehamilan juga akan meningkatkan keperluan vitamin-vitamin A, B dan C serta mineral-mineral lain seperti selenium dan zink untuk badan anda. Satu cara yang baik untuk mendapatkan nutrien ini adalah melalui pemakanan yang seimbang dan pelbagai.

Alergi (contoh: alergi makanan, ekzema, rinitis alergi, asma)
•   Keadaan alergi semakin meningkat di Malaysia
•   Boleh berterusan dari zaman kanak-kanak ke alam dewasa
•   Boleh memberi kesan pada kualiti hidup dari segi fizikal, emosi, sosial dan kewangan

Untuk membantu Si Manja membesar dan belajar secara optimum, anda perlu membantu dengan mengukuhkan imunasi semula jadinya dari saat kelahirannya sehingga ke zaman kanak-kanaknya.

Bakteria yang berfaedah juga boleh membantu. Bakteria yang berfaedah seperti Bifidobakteria, akan disalurkan dari ibu kepada Si Manja semasa ibu bersalin secara semula jadi dan melalui penyusuan ibu. Kajian penyelidikan terkini menunjukkan bahawa susu ibu mengandungi bakteria berfaedah dan/atau komponen bakteria yang berasal dari usus ibu secara semula jadi. Oleh itu, ia adalah penting untuk memastikan ibu mendapat bakteria berfaedah yang secukupnya menerusi pemakanannya semasa mengandung dan penyusuan. Kajian penyelidikan juga menunjukkan bahawa bakteria berfaedah boleh membantu kanak-kanak seperti berikut:

•   Meningkatkan populasi bakteria berfaedah dalam usus kanak-kanak. Usus merupakan organ imun yang terbesar dalam badan.
•   Melatih sistem imunisasi semula jadi kanak-kanak untuk melawan jangkitan dan mengurangkan risiko alergi kelak.
•   Menggalakkan sistem pencernaan yang baik untuk penghadaman makanan dan penyerapan nutrien yang optimum.
•   Ibu yang menyusukan anaknya memerlukan nutrisi yang baik dan seimbang.

Selepas kelahiran Si Manja, anda masih memerlukan makanan yang berkhasiat. Keperluan nutrien anda kekal tinggi kerana badan anda perlu:
•   Sembuh selepas melahirkan anak dan
•   Menghasilkan susu berkualiti yang mencukupi untuk Si Manja

Nutrien yang diperlukan dalam kuantiti yang lebih banyak termasuk:

Zat BesiVitamin AKalsium
ProteinVitamin B KompleksZink
Asid lemak perluVitamin CSelenium
DHA Iodin


Bakteria berfaedah memainkan peranan yang penting untuk kesihatan ibu di samping membantu mengukuhkan imunisasi semula jadi Si Manja. Pengambilan makanan yang mengandungi bakteria berfaedah seperti Bifidobakteria adalah baik untuk anda semasa menyusu.

Sebagai panduan, makanlah pelbagai makanan yang seimbang untuk memastikan susu badan anda mempunyai jumlah nutrien yang mencukupi untuk Si Manja. Jika anda tidak mendapat nutrien yang mencukupi, nutrien yang sedia ada dalam badan anda akan berkurangan untuk menghasilkan susu badan, dan badan anda pula akan kekurangan nutrien.


MOM & ME® – Satu formula yang lazat dan berkhasiat untuk mendapatkan nutrien-nutrien yang penting. MOM & ME® ialah susu formula yang dirumus khas serta diperkaya dengan nutrien penting serta probiotik BIFIDUS BL (Bifidobacterium lactis) untuk kesihatan anda dan Si Manja semasa kehamilan dan penyusuan.

MOM & ME® ialah susu formula yang mengandungi kandungan DHA tertinggi, dirumus khas untuk wanita yang mengandung dan menyusu.

Nutrien/ 100gMOM & MEJenama XJenama YJenama Z
DHA (mg)125666770


Dengan hanya dua gelas MOM & ME® setiap hari, anda boleh memastikan anda dan Si Manja dilengkapi dengan nutrien yang diperlukan.

Bilakah boleh saya mula minum MOM & ME®?
Sebaik sahaja anda tahu bahawa anda hamil atau apabila anda mula menyusu.

Dengan 2 gelas MOM & ME® setiap hari sepanjang tempoh kehamilan dan penyusuan, anda akan dijamin Si Manja mendapat nutrisi dan perlindungan yang sepatutnya dari awal usia.

Kami mengharapkan yang terbaik atas perjalanan anda sebagai seorang ibu. Kami juga harap bahawa nasihat semasa hamil ini boleh membantu pertumbuhan bersama Si Manja.

Nestle® Mom & Me®

Baca lagi

Jom SAMA-SAMA Sertai Keluarga Kami Sekarang

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam ibu bapa!

  • Benefits NutritionInfo mudah difahami mengenai nutrisi
  • Benefits ToolsCuba alat pengiraan praktikal
  • Benefits HelpDapatkan bantuan dan jawapan segera yang anda perlukan
  • Benefits CouponsNikmati tawaran hebat dan kupon

Mari kita mulakan!

Related Content
Article Reviews
Carian

Masih belum temui
apa yang anda cari?

Cubalah enjin soalan baru kami yang pintar. Kami sentiasa ada sesuatu untuk anda.