MyFeed Personalized Content
Zaman Kanak-Kanak
Artikel

PLAYING: Quality Over Quantity Protein

Add this post to favorites

Kualiti Protein Lebih Penting Daripada Kuantiti Protein

Nutrisi yang betul sungguh penting dalam tumbesaran awal kanak-kanak. Namun, keseimbangan nutrisi yang betul lebih penting daripada memberi nutrisi kelebihan.

2 minit hingga baca By Shen-Li Tan Feb 19, 2021

Nutrisi yang betul sungguh penting dalam tumbesaran awal kanak-kanak. Namun, keseimbangan nutrisi yang betul lebih penting daripada memberi nutrisi kelebihan. Walaupun terdapat pelbagai nutrisi yang memainkan peranannya dalam tumbesaran badan, tetapi ada sesetengah nutrisi yang amat penting berbanding dengan yang lain untuk pertumbuhan dan perkembangan Si Manja

Sejak kebelakangan ini, topik hangat yang dibincangi adalah mengenai protein yang digelar asas binaan kehidupan. Ini adalah kerana protein memainkan peranan yang penting dalam perkembangan badan dan otak Si Manja.

Berapa banyakkah protein yang harus diberi kepada Si Manja?
Kuantiti protein yang betul diberi kepada Si Manja berbeza mengikut peringkat tumbesarannya. Protein penting untuk pertumbuhan badan yang sihat. Oleh itu, ibu bapa harus memastikan anak-anak mereka mendapat protein yang cukup pada awal hayat mereka. Ibu bapa haruslah ingat bahawa protein mestilah diberi dalam kuantiti yang seimbang dan sesuai dan bukan sekadar memberi sebanyak mana protein yang boleh. Yang penting adalah Si Manja diberi protein yang betul dalam kuantiti yang betul.

Pengambilan protein yang berlebihan boleh meningkatkan risiko keobesan.  Kanak-kanak yang obes lebih cenderung menghidap penyakit-penyakit berkaitan keobesan seperti penyakit tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan penyakit kencing manis.

Oleh sebab Si Manja harus mengambil protein dalam jumlah yang rendah, ibu bapa mesti memastikan kesimbangannya dengan memberi protein berkualiti tinggi yang senang dihadam. Ibu bapa harus mencapai keseimbangan dalam kualiti dengan kuantiti protein untuk memastikan Si Manja mendapat nutrisi yang optimum.

NANKID OPTIPRO® HA® 3 mengandungi OPTIPRO®, Kemajuan Protein Terkini dari Nestlé. Ia adalah Protein susu lembu biasa yang dipecahkan menjadi komponen kecil, supaya ia senang dihadam. Ia juga mengandungi DHA & ARA, yang didapati dengan banyak dalam otak kita, serta 100 juta probiotik BIFIDUS BL dengan 3 gelas NANKID OPTIPRO® HA® 3 setiap hari. Probiotik merupakan bakteria berfaedah yang penting untuk keimunan Si Manja.

Rujukan:
1. Dupont, C. Protein requirements during the first year of life. Am J ClinNutr 2003: 77 (suppl):1544S-9S

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.