MyFeed Personalized Content
Prakehamilan
Artikel
Add this post to favorites

Cuba untuk hamil: Tip-tip Bagaimana untuk Hamil

Nampaknya perancangan kelahiran menjadi sukar bagi sesetengah pasangan, namun lebih mudah bagi yang lain.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

Nampaknya perancangan kelahiran menjadi sukar bagi sesetengah pasangan, namun lebih mudah bagi yang lain. Tiada satu formula ajaib mengenai cara untuk hamil, tetapi terdapat beberapa tips yang boleh membantu anda meningkatkan peluang kehamilan.


Memahami Kitaran Haid Anda

Bagaimana untuk hamil? Salah satu cara yang paling mudah untuk meningkatkan peluang kehamilan adalah untuk merekodkan kitaran haid anda. Pertama, tentukan jika kitaran haid anda adalah tetap atau tidak tetap; sama ada haid anda datang sekitar jumlah yang sama hari atau sebaliknya. Dengan pengetahuan ini anda boleh mengenal pasti apabila anda mengalami ovulasi atau keadaan paling subur. Gunakan kalendar biasa untuk mencatatkan kitaran anda atau menggunakan Kalkulator Ovulasi kami untuk mengira, meramalkan dan merancang kehamilan. Terdapat beberapa tanda apabila anda mengalami ovulasi; peningkatan jelas, cecair faraj yang licin, peningkatan suhu basal tubuh (kira-kira kurang daripada 0.5 °C). Anda juga boleh menggunakan kit peramal ovulasi.


Mengira Masa Kehamilan Anda

Kitaran ovulasi anda akan memberikan jawapan bagaimana untuk hamil. Anda boleh merancang untuk melakukan hubungan seks dengan sewajarnya jika anda biasa dengan kitaran ovulasi dan hari-hari subur anda. Sperma kekal dalam badan selama kira-kira tiga hingga enam hari, jadi ia tidak perlu tepat. Jika anda tidak pasti, anda juga boleh merancang untuk melakukan hubungan seks dengan kerap. Lakukan sebanyak dua hingga tiga kali seminggu untuk meningkatkan peluang kehamilan anda.


Kekal sihat

Badan yang sihat membantu anda membuat persediaan ketika hamil. Kekalkan berat badan, senaman yang sihat, dan mengelakkan tabiat buruk seperti merokok atau alkohol. Ia juga baik untuk mengurangkan pengambilan kafein. Jika anda kini mempunyai keadaan perubatan seperti penyakit kelamin, atau kencing manis, pastikan penyakit ini berada di bawah kawalan kerana anda sedang membuat persediaan untuk hamil.


Berjumpa dengan pakar penjagaan kesihatan anda

Sebagai sebahagian daripada perancangan kehamilan, anda juga mungkin mahu berjumpa pakar penjagaan kesihatan anda. Dengan sejarah kesihatan dan keadaan perubatan anda, dia boleh mengenal pasti jika terdapat sebarang isu yang boleh menjejaskan kehamilan anda. Pakar penjagaan kesihatan juga boleh menasihati anda mengenai ubat semasa dan vaksin penting sebelum mengandung. Anda juga boleh meminta nasihat jika ingin tahu bagaimana untuk hamil atau jika anda perlu untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil.

Ketika hamil, ia adalah baik untuk mempunyai pemakanan yang betul untuk kehamilan anda. Pelajari tentang pemakanan yang menyokong kehamilan anda di sini.

 

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.