MyFeed Personalized Content
Zaman Kanak-Kanak
Artikel
Add this post to favorites

Binalah Masa Depan Yang Sihat Untuk Si Manja Hari Ini.

Pernahkan anda meneliti Si Manja membina menara dengan blok mainannya? Jika dia sudah berpengalaman membina beberapa menara melalui percubaan dan kesilapan, dia pasti sudah tahu bahawa pembinaan menara yang tinggi memerlukan asas yang kukuh.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

Pernahkan anda meneliti Si Manja membina menara dengan blok mainannya? Jika dia sudah berpengalaman membina beberapa menara melalui percubaan dan kesilapan, dia pasti sudah tahu bahawa pembinaan menara yang tinggi memerlukan asas yang kukuh.

Ini merupakan metafora yang baik untuk menggambarkan perkembangan Si Manja yang sihat. Ibu bapa sudah mula sedar bahawa pengambilan nutrisi pada masa kritikal tumbesaran anak mereka pada 1000 hari pertama hidup mereka merupakan asas yang akan menentukan kesihatan diri mereka apabila mereka dewasa kelak. Ini dipanggil Pemprograman Awal Nutrisi. Sedarlah bahawa anda berupaya mempengaruhi kesihatan Si Manja.

Jika anda mengikut trend kesihatan antarabangsa, anda pasti tahu bahawa nutrisi merupakan komponen besar untuk kesihatan Si Manja. Kita sudah mempelajari bahawa protein merupakan salah satu daripada asas penting nutrisi. Protein yang berkualiti tinggi dan dalam kuantiti yang betul memainkan peranan penting dalam pertumbuhan badan serta memberi tenaga, menguatkan system imunisasi, mempengaruhi metabolisme dan sebagainya. Tahukah anda betapa pentingnya protein dalam pemakanan awal hayat Si Manja yang sihat?

Inilah soalan yang dijawap melalui hipotesis Pemprograman Awal Nutrisi. Mari kita lihat contoh dari alam semula jadi. Ahli biologi telah memerhati bahawa larva lebah madu yang memakan makanan campuran membesar menjadi lebah pekerja. Lebah yang hanya memakan royal jelly membesar menjadi ratu lebah. Dari pemerhatian ini, ketara nutrisi awal yang baik akan memberi manfaat terhadap kesihatan Si Manja pada masa hadapan..

Ibu bapa selalu inginkan yang terbaik untuk anak mereka. Namun, mereka sering berhadapan dengan pelbagai pilihan. Pilihan untuk memberi Si Manja jenis protein yang betul dan berasakan sains adalah pilihan yang bijak.

NANKID® OPTIPRO® HA 3 mengandungi OPTIPRO®, Kemajuan Protein Terkini dari Nestlé. Ia adalah protein susu lembu biasa yang dipecahkan menjadi komponen kecil, supaya ia senang dihadam. Ia juga mengandungi DHA & ARA, yang didapati dengan banyak dalam otak kita, serta 100 juta probiotik BIFIDUS BL dengan 3 gelas NANKID® OPTIPRO® HA 3 setiap hari.  Probiotik merupakan bakteria berfaedah yang penting untuk keimunan Si Manja.

Rujukan:
1. Raiha, N. Nestle Nutrition Workshop Series 1994
2. Koletzko B. et al. Programming research: where are we and where do we go from here? The American Journal of Clinical Nurition. 2011. Vol 94:6 (suppl) 20365-20435

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.