Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Article
X
Woman checking pregnancy test

Cuba untuk hamil: Tip-tip Bagaimana untuk Hamil

 

Nampaknya perancangan kelahiran menjadi sukar bagi sesetengah pasangan, namun lebih mudah bagi yang lain.

Nampaknya perancangan kelahiran menjadi sukar bagi sesetengah pasangan, namun lebih mudah bagi yang lain. Tiada satu formula ajaib mengenai cara untuk hamil, tetapi terdapat beberapa tips yang boleh membantu anda meningkatkan peluang kehamilan.


Memahami Kitaran Haid Anda

A calendar to keep track of menstruation cycle

Bagaimana untuk hamil? Salah satu cara yang paling mudah untuk meningkatkan peluang kehamilan adalah untuk merekodkan kitaran haid anda. Pertama, tentukan jika kitaran haid anda adalah tetap atau tidak tetap; sama ada haid anda datang sekitar jumlah yang sama hari atau sebaliknya. Dengan pengetahuan ini anda boleh mengenal pasti apabila anda mengalami ovulasi atau keadaan paling subur. Gunakan kalendar biasa untuk mencatatkan kitaran anda atau menggunakan Kalkulator Ovulasi kami untuk mengira, meramalkan dan merancang kehamilan. Terdapat beberapa tanda apabila anda mengalami ovulasi; peningkatan jelas, cecair faraj yang licin, peningkatan suhu basal tubuh (kira-kira kurang daripada 0.5 °C). Anda juga boleh menggunakan kit peramal ovulasi.


Mengira Masa Kehamilan Anda

A pregnancy test on calendar

Kitaran ovulasi anda akan memberikan jawapan bagaimana untuk hamil. Anda boleh merancang untuk melakukan hubungan seks dengan sewajarnya jika anda biasa dengan kitaran ovulasi dan hari-hari subur anda. Sperma kekal dalam badan selama kira-kira tiga hingga enam hari, jadi ia tidak perlu tepat. Jika anda tidak pasti, anda juga boleh merancang untuk melakukan hubungan seks dengan kerap. Lakukan sebanyak dua hingga tiga kali seminggu untuk meningkatkan peluang kehamilan anda.


Kekal sihat

A healthy meal of salad

Badan yang sihat membantu anda membuat persediaan ketika hamil. Kekalkan berat badan, senaman yang sihat, dan mengelakkan tabiat buruk seperti merokok atau alkohol. Ia juga baik untuk mengurangkan pengambilan kafein. Jika anda kini mempunyai keadaan perubatan seperti penyakit kelamin, atau kencing manis, pastikan penyakit ini berada di bawah kawalan kerana anda sedang membuat persediaan untuk hamil.


Berjumpa dengan pakar penjagaan kesihatan anda

A couple consulting a healthcare professional on a healthy conception

Sebagai sebahagian daripada perancangan kehamilan, anda juga mungkin mahu berjumpa pakar penjagaan kesihatan anda. Dengan sejarah kesihatan dan keadaan perubatan anda, dia boleh mengenal pasti jika terdapat sebarang isu yang boleh menjejaskan kehamilan anda. Pakar penjagaan kesihatan juga boleh menasihati anda mengenai ubat semasa dan vaksin penting sebelum mengandung. Anda juga boleh meminta nasihat jika ingin tahu bagaimana untuk hamil atau jika anda perlu untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil.

Ketika hamil, ia adalah baik untuk mempunyai pemakanan yang betul untuk kehamilan anda. Pelajari tentang pemakanan yang menyokong kehamilan anda di sini.

Baca lagi

Jom SAMA-SAMA Sertai Keluarga Kami Sekarang

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam ibu bapa!

  • Benefits NutritionInfo mudah difahami mengenai nutrisi
  • Benefits ToolsCuba alat pengiraan praktikal
  • Benefits HelpDapatkan bantuan dan jawapan segera yang anda perlukan
  • Benefits CouponsNikmati tawaran hebat dan kupon

Mari kita mulakan!

Related Content
Article Reviews
Carian

Masih belum temui
apa yang anda cari?

Cubalah enjin soalan baru kami yang pintar. Kami sentiasa ada sesuatu untuk anda.