MyFeed Personalized Content
Perkembangan Si Manja
Artikel

PLAYING: A Bite of New Tastes and Textures

Add this post to favorites

Rasa dan Tekstur Makanan Baru bagi Si Manja

Apabila gigi pertama Si Manja anda muncul, dia boleh mula mengisar dan mengunyah makanan lembut menggunakan gusinya.

2 minit hingga baca By Shen-Li Tan Feb 19, 2021

Apabila gigi pertama Si Manja anda muncul, dia boleh mula mengisar dan mengunyah makanan lembut menggunakan gusinya. Dia tidak lagi terhad menjamu makanan yang cair sahaja dan sudah boleh mencuba makanan baru yang mempunyai rasa dan tekstur yang berlainan. Namun, Si Manja akan mengalami kesakitan dan kesengasaraan apabila setiap batang gigi susunya mula muncul.  Keperibadian Si Manja juga akan bertukar kerana dia sekarang sudah boleh menunjukkan minat terhadap makanan yang digemari dan sebaliknya.

Pada peringkat ini, anda boleh campur makanan separa pejal yang mempunyai tekstur dan rasa yang berlainan dengan makanan yang digemarinya supaya dia dapat beralih kepada rasa dan tekstur baru dengan lebih senang. Anda perlu memperkenalkan Si Manja pelbagai rasa dan tekstur makanan yang baru supaya Si Manja anda lebih senang mencuba makanan baru pada masa depan. Jika Si Manja mengalami kesakitan akibat pertumbuhan gigi barunya, cubalah menyuap makanannya menggunakan sudu getah supaya dia dapat mengunyah secara lembut untuk melegakan kesakitan gusinya.

Untuk memastikan nutrisi penting diserap dengan baik dalam perut anak anda, cubalah Bijirin Bayi CERELAC® bagi Si Manja berusia 7 bulan. Makanan ini dirumus khas dengan teknologi CHE (Cereals Hydrolysed Enzymatically). Rumusan ini memecahkan kabohidrat dalam makanan seperti nasi dan gandum menjadi lebih kecil agar lebih mudah dihadam..

Bijirin Bayi CERELAC® juga dirumus dengan probiotik BIFIDUS BL yang membantu meningkatkan mikroflora usus yang berfaedah dalam sistem pencernaan Si Manja serta mengurangkan kejadian cirit-birit.

Namun, jika anda mempunyai keraguan, periksalah dengan pakar kanak-kanak anda, lebih-lebih lagi jika Si Manja mengalami reaksi yang membimbangkan terhadap makanan baru, terutama sekali dalam peringkat pertumbuhan gigi barunya. Semoga anda berjaya menangani cabaran pemakanan rasa dan tekstur baru bersama Si Manja.

Jika anda ingin memperkenalkan Si Manja kepada pelbagai rasa dan nutrisi, anda boleh memberi anak anda makanan yang dipuri. Sayur seperti bayam atau buah seperti pisang boleh dipuri dengan senang dan dicampurkan ke dalam bijirin bayi. Kunjungilah laman Resipi kami untuk idea-idea resipi baru dan sesuai bagi peringkat-peringkat pertumbuhan anak anda.

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.