MyFeed Personalized Content
Selepas bersalin
Artikel
Add this post to favorites

Pendarahan Selepas Kelahiran: Apa yang Perlu Anda Tahu dan Bagaimana untuk Mengendalikannya

Pendarahan selepas kelahiran adalah salah satu perubahan dalam badan anda yang tidak dijangka selepas bersalin. Selepas sembilan bulan mengandung dan bebas haid, ianya boleh memberikan rasa janggal apabila melihat lelehan keluar daripada faraj.

3 minit hingga baca Feb 19, 2021

Pendarahan selepas kelahiran adalah salah satu perubahan dalam badan anda yang tidak dijangka selepas bersalin. Selepas sembilan bulan mengandung dan bebas haid, ianya boleh memberikan rasa janggal apabila melihat lelehan keluar daripada faraj. Jadi bagi sesetengah wanita, apabila pendarahan selepas kelahiran berlaku, ianya mengejutkan apabila melihat pendarahan yang begitu banyak melimpah.. Tetapi para ibu tidak perlu takut, pendarahan postpartum ini bukanlah keadaan pelik yang berlaku secara tiba-tiba. Malah, ia berlaku kepada semua wanita yang bersalin.


Misteri Lokia
Selepas bersalin, anda akan mengalami lelehan darah, lendir dan tisu. Ia dikenali sebagai lokia. Walaupun ia mungkin kelihatan seperti satu proses yang menakutkan dan merasakan seperti anda mengalami pendarahan kering, ia berlaku kerana tempat plasenta melekat sedang dalam proses penyembuhan. Tiada apa yang perlu dibimbangkan kerana proses ini mengambil masa antara satu hingga enam minggu selepas bersalin.

Untuk beberapa hari pertama selepas bersalin, lokia akan menjadi merah terang dan kelihatan seperti haid yang berat. Anda akan mempunyai lelehan yang kurang sedikit setiap hari dan lokia akan bertukar menjadi merah jambu pucat dan kemudian putih kuning.


Apa yang boleh saya lakukan?
Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diambil perhatian apabila mengendalikan lokia anda.

 • Gunakan hanya tuala wanita materniti sekurang-kurangnya enam minggu selepas bersalin. Anda boleh dapatkannya dan beralih kepada pad apabila lokia berkurangan.
 • Tampon adalah tidak dibenarkan. Anda tidak menginginkan bakteria masuk ke dalam rahim anda dan mendapat jangkitan.
 • Dapatkan rehat yang secukupnya dan mengelakkan berdiri dan berjalan berlebihan. Anda boleh menggunakan ia sebagai alasan untuk mendapatkan bantuan daripada pasangan anda untuk buat kerja-kerja rumah.
 • Pundi kencing yang penuh akan menyukarkan rahim anda untuk mengecut dan sembuh, jadi anda perlulah kerap ke tandas.


Bagaimana saya tahu jika ada sesuatu yang tidak kena?
Biasanya, lokia bukanlah satu perkara yang perlu dibimbangkan. Namun, anda perlu menghubungi profesional kesihatan anda jika mana-mana yang berikut berlaku ketika pendarahan postpartum:

 • Aliran menjadi merah cerah selepas seminggu. Jika ia bertukar coklat dan kemudian bertukar merah secara tiba-tiba, ia mungkin bermakna rahim anda tidak sembuh.
 • Lelehan discaj yang berterusan atau berbau busuk ialah tanda bahawa penyembuhan serviks tidak lengkap atau jangkitan faraj.
 • Pendarahan berat yang abnormal terutamanya jika anda guna lebih daripada dua pad dalam setengah jam.


Jika anda baru sahaja bersalin, janganlah rasa tertekan terhadap lokia. Fokus pada perkara yang lebih indah seperti merasakan kegembiraan memegang bayi anda yang baru lahir atau memerhati mereka tidur. Jika anda berasa tidak selesa dengan pendarahan postpartum, atau jika anda memerlukan nasihat, anda boleh menghubungi pakar kesihatan anda.

 

Sertai

MVP Logo

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • icon paper

  Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • icon faq

  Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • icon box

  Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • icon calendar

  Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.