Feed icon
Artikel

Nutrisi Yang Diberi Semasa Kecil Boleh Program Semula Gen Si Manja

Kita sudah mempelajari bahawa sejarah keluarga kita boleh mengakibatkan Si Manja mempunyai risiko mewarisi keobesan. Tetapi tahukah anda bahawa nutrisi peringkat awal Si Manja serta perubahan hormon boleh berinteraksi dengan gen Si Manja dan memberi kesan ke atas metabolisme dan mengakibatkan keobesan?

2 minit
hingga baca Feb 19, 2021

Kita sudah mempelajari bahawa sejarah keluarga kita boleh mengakibatkan Si Manja mempunyai risiko mewarisi keobesan. Tetapi tahukah anda bahawa nutrisi peringkat awal Si Manja serta perubahan hormon boleh berinteraksi dengan gen Si Manja dan memberi kesan ke atas metabolisme dan mengakibatkan keobesan?

Ahli sains mempelajari bahawa mereka yang memakan protein yang berlebihan mempunyai Faktor Pertumbuhan Insulin yang tinggi dalam badan mereka. Bahan ini boleh membentuk sel-sel lemak yang mengakibatkan pertumbuhan secara mendadak.

Oleh itu, nutrisi peringkat awal Si Manja adalah amat penting. Pengambilan protein yang berlebihan pada awal hayat boleh mengakibatkan penambahan berat badan, peningkatan indeks jisim badan dan kelebihan tisu lemak. Faktor-faktor ini boleh menyebabkan Si Manja menjadi obes, berpenyakit kencing manis, mempunyai tekanan darah tinggi dan menghidap penyakit jantung apabila dia dewasa kelak.

Setelah kita tahu bagaimana nutrisi awal dan pemakanan yang baik boleh memberi kesan ke atas tumbesaran Si Manja, pencegahan awal boleh dibuat untuk membaik pulih kesihatan Si Manja agar dia sihat dan cergas sepanjang hayatnya.

NANKID® OPTIPRO® HA 3 mengandungi OPTIPRO®, Protein Kemajuan Terkini dari Nestlé. Ia adalah protein susu lembu biasa yang dipecahkan menjadi komponen kecil, supaya ia senang dihadam. Ia juga mengandungi DHA & ARA, yang didapati dengan banyak dalam otak kita, serta 100 juta probiotik BIFIDUS BL dengan 3 gelas NANKID® OPTIPRO® HA 3 setiap hari. Probiotik merupakan bakteria berfaedah yang penting untuk keimunan Si Manja.

Rujukan:
1. Koletzko B, et al. Can infant feeding choices modulate later obesity risk?. Am J Clin Nutr 2009;89:1502S-8S.
2. Koletzko B, et al. Lower protein in infant formula is associated with lower weight up to age 2 y: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr 2009;89:1836–45.
3. Koletzko B et al. The Early Nutrition Programming Project (EARNEST): 5 y of successful multidisciplinary collaborative research. Am J Clin Nutr. 2011; 94(suppl): 1749S-53S.
4. Weber M et al. Lower protein content in infant formula reduces BMI and obesity risk at school age: follow-up of a randomized trial. J Clin Nutr 2014;99:1041–51.

Sertai
Logo white

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam keibubapaan!

 • Hanya Untuk Anda

  Nikmati kandungan khas untuk anda, petua keibubapaan, dan promosi produk terkini.

 • Tip & Nasihat

  Perlukan nasihat pemakanan? Bincang dengan pakar nutrisi kami.

 • Sampel percuma

  Dapatkan sampel dan cuba produk kami hari ini!

 • Aplikasi

  Cuba aplikasi kami untuk membantu anda dalam perjalanan keibubapaan.

Search icon

Bukan apa yang anda cari?

Cubalah enjin carian pintar baru kami.