Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Share this Article
X
A parent taking her baby’s temperature to check for fever during teething

Bagaimana untuk Mengelakkan Bayi Demam dalam Proses Pertumbuhan gigi?

 

Pertumbuhan gigi bayi seringkali dikatakan bukanlah penyebab utama demam yang terjadi pada mereka.

Pertumbuhan gigi bayi seringkali dikatakan bukanlah penyebab utama demam yang terjadi pada mereka. Apabila bayi anda mengalami demam atau biasanya suhu tubuh badannya tidak terlalu tinggi dan perkara ini pasti terjadi pada saat proses pertumbuhan gigi bermula.

Tetapi apabila bayi sedang mengalami demam semasa dalam proses pertumbuhan gigi mereka, ia berkemungkinan besar terjadi hanya secara kebetulan sahaja atau di atas sebab lain yang menimbulkan demam tersebut.  

Walaupun sesetengah ibu bapa mengesyaki bahawa bayi mereka akan demam atau cirit-birit semasa proses pertumbuhan gigi, kebanyakan pakar-pakar pasti bersetuju bahawa pertumbuhan gigi bayi tidak mengakibatkan penyakit malah yang serius sekalipun. Jika bayi sedang menghadapi demam selesema, masalah sakit perut atau alergi, ibu bapa haruslah membawa bayi mereka untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian terlebih dahulu.


Rawatan gigi bayi

A dentist checking up on the teeth

Rawatan gigi kanak-kanak haruslah bermula mulai sekarang ketika di antara proses pertumbuhan sedang berlaku supaya mereka tidak mengalami sebarang demam atau penyakit serius.


Sentiasa membersihkan gigi kanak-kanak

A child brushing her teeth

Gigi bayi juga perlulah dibersihkan sentiasa bagi mengelakkan sebarang masalah yang akan dialami. Ibu bapa disarankan membersihkan gigi bayi sejak gigi pertama mereka tumbuh lagi.Gunakan berus gigi khusus bayi yang lembut dan calitkan sedikit ubat gigi khas untuk mereka yang dinasihatkan oleh doktor.


Cara pemberian makanan dan susu

Ibu bapa juga jangan dibiasakan memberi makanan yang manis pada bayi kerana gula yang tertinggal atau melekat pada gigi bayi dapat meningkatkan risiko penyakit gigi. Hal yang sama juga boleh terjadi akibat kebiasaan membiarkan botol susu tetap berada di mulut bayi sewaktu ia tertidur.


Rawatan doktor jika masalah berpanjangan

A dentist treating a child’s teeth

Berikut adalah keadaan-keadaan yang membuat anak anda perlu dibawa untuk rawatan oleh doktor, baik yang berhubungan dengan tumbuhnya gigi pertama mahupun gigi anak secara umum

Jika bayi demam lebih dari 38.5 darjah dan ianya berterusan lebih dari 1 hari, anda perlulah membawa bayi anda dengan segera ke hospital untuk mendapatkan nasihat doktor. Gigi pertama belum tumbuh pada umur 12 bulan ini adalah salah satu tanda yang kurang baik buat ibu bapa kerana pertumbuhan gigi bayi kurang normal atau tidak sama seperti kebanyakan bayi.


Tanda-tanda kerosakan gigi kanak-kanak

Tanda-tanda kerosakan gigi terjadi pada kanak-kanak apabila gigi kekal tumbuh di saat gigi susu belum lagi tertanggal, sehingga terdapat dua barisan gigi sekaligus. Terdapat sedikit kelainan pada permukaan rahang atau mulut misalnya rahang kecil atau lelangit sumbing. Mengalami cedera di kawasan muka yang mencederai gigi atau gusi.


Amalkan kebersihan kanak-kanak dari awal

Keeping hands clean

Pastikan anda membersihkan jari sebelum menggosok-gosokkan gusi bayi secara lembut gusinya selama dua minit di saat bayi anda mula merengek atau berasa tidak selesa. Bayi biasanya kurang gemar terhadap perlakuan ini untuk pertama kalinya, tetapi lambat laun mereka akan lebih tenang dan selesa jika ianya berlaku.

Apa yang lebih penting, ibu bapa haruslah mendapatkan nasihat doktor pakar untuk kesahihan yang lebih lanjut untuk kesejahteraan bayi anda membesar dengan sihat. 

Baca lagi

Jom SAMA-SAMA Sertai Keluarga Kami Sekarang

Kami kongsikan segala yang anda ingin tahu dan selami dalam 1,000 hari pertama melangkah ke alam ibu bapa!

  • Benefits NutritionInfo mudah difahami mengenai nutrisi
  • Benefits ToolsCuba alat pengiraan praktikal
  • Benefits HelpDapatkan bantuan dan jawapan segera yang anda perlukan
  • Benefits CouponsNikmati tawaran hebat dan kupon

Mari kita mulakan!

Related Content
Article Reviews
Carian

Masih belum temui
apa yang anda cari?

Cubalah enjin soalan baru kami yang pintar. Kami sentiasa ada sesuatu untuk anda.